12. međunarodni folklorni susreti – 2015. godina

2015

U periodu od 17.-19. srpnja 2015., u Dugopolju je u organizaciji KUD-a „Pleter“ boravilo 30-tak članova Slovačkog kulturno-umjetničkog društva „Braća Banas“ iz Josipovca Punitovačkog koji su  svojim folklornim nastupom uveličali  12-te međunarodne folklorne susrete.

SKUD „Braća Banas“  dolazi iz malog pitoreksnog seoca od 800 stanovnika u Općini Josipovac, 10-tak kilometara udaljenom od Đakova. Ovo manjinsko kulturno-umjetničko društvo sudjelovalo je u programu 12-tih međunarodnih folklornih susreta „Ljepota u kamenu – kamenitom“ koje je KUD „Pleter“ organizirao  17. srpnja na Trgu domovinske zahvalnosti u centru Dugopolja. „Ljepota u kamenu – kamenitom“ se tradicionalno organizira u srpnju u sklopu višednevnih folklornih večeri koje u svojim mjestima zajednički organiziraju  KUD-ovi „Branimir 888“ iz Muća, KUD „Ante Zaninović“ iz Kaštel Kambelovca, a od 2015. godine i KUD „Dalmacija“ iz Dugog Rata.  Uz domaći KUD „Pleter“ koji se predstavio pjesmama i kolima iz Dugopolja i Like,  dugopoljske poklonike folklora razveselili su članovi KUD-a „Šolta“, HKUD-a „Didak“ iz Župe Grabnići pored Čitluka u susjednoj Bosni i Hercegovini, SKUD-a „Braće Banas“ iz Josipovca Punitovačkog i Folklorne grupe „Triscele“ iz sicilijanskog gradića Aragona.

Šoltanski folklorni ansambl svojom izvedbom šoltanskih i splitskih plesova približio je dalmatinsku eleganciju i otmjenost građanskog tipa plesova dalmatinskog priobalja i otoka. S osobitim entuzijazmom izveli su „Pržuneru“, ples koji je po svemu izvorno šoltanski i ni u približnim inačicama se ne izvodi nigdje na mediteranu.  Iz gradića Aragon koji se nalazi na južnoj strani Sicilije i broji desetak tisuća stanovnika, na poziv KUD-a „Dalmacija“ iz Dugog Rata, u Dalmaciju je stigla Folklorna grupa „Triscele“. Upravo je njihovo predstavljanje izvornih otočkih plesova Sicilije na dugopoljskoj sceni u odnosu na nastup Šoltana pokazao razliku u folklornim plesnim i glazbenim izričajima različitih otoka Mediterana.

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Didak“ iz Župe Grabnići pored Čitluka ponosno nosi ime franjevačkog provincijala Fra Didaka Buntića poznatog kao „oca Hercegovine“ koji je krajem 19-tog i u prvoj polovini 20-tog stoljeća djelovao na osobitu dobrobit siromašnog hrvatskog življa u Hercegovini, te čijom zaslugom je tijekom prvog svjetskog rata zbrinuto i spašeno 17000 djece. Hercegovci su s ponosom izveli svoj ženski bećarac, kola trusu i taraban  i nezaobilaznu hercegovačku poskočicu linđo.

Iz Josipovca Punitovačkog kojeg je 1881. godine utemeljio veliki đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer po kojem i mjesto nosi ime, a u kojem danas živi više od 90% slovačkog stanovništva, stigao je SKUD „Braća Banas“ i dugopoljskoj publici predstavio dio folklorne baštine iz Slovačke pokrajine Horehron.  KUD „Pleter“ je nastavio suradnju s ovom slovačkom folklornom skupinom, te se već iduće 2016. godine, na poziv SKUD-a „Braća Banas“ realizirao nastup KUD-a „Pleter“ na „Đakovačkim vezovima“. Posjetitelji ove manifestacije imali su prigodu vidjeti i eko-etno modnu reviju inspiriranu bogatom folklornom baštinom Dugopolja i prirodnom ljepotom Mosora koju tradicionalno priprema članica dugopoljske Udruge DAR, gđa. Ivanka Bilankov Smajo.

Kao suorganizator same manifestacije – 12-tih međunarodnih folklornih susreta „Ljepote u kamenu – kamenitom“ istakla se i Turistička zajednica Općine Dugopolje. Općina Dugopolje i Županija splitsko-dalmatinska kao pokrovitelji pomogli su realizaciju ove folklorne večeri. Udruga DAR je svojim volonterskim radom potpomogla cjelokupno događanje te pripomogla KUD-u „Pleter“ u realizaciji programa trodnevnog  boravka Slovaka u Dugopolju. Iz razgovora sa Slovacima saznali su kako je osobit dojam na njih ostavio posjet Špilji Vranjači. Neki od njih nikada nisu imali prigodu vidjeti ni doživjeti ništa slično, a oni koji jesu ne sjećaju da su ikada u životu u kraćem vremenu premostili temperaturne razlike od 25 stupnjeva celuzijevih (s obzirom da su sa 15 stupnjeva celuzijevih kolika je stalna prosječna temperatura u Vranjači izašli na gotovo 40 stupnjeva celuzijevih  zabilježenih tih najvrućih dana ljeta 2015. godine) .  S riječima zahvale svima uključenima, a posebice dugopoljskim vatrogascima koji su se pokazali kao iznimni domaćini, napustili su Dugopolje.