Članica KUD-a “Pleter” sudionica WIPO programa jačanja ženskog poduzetništva izvornih i lokalnih zajednica CEBS regija u Švicarskoj

a199abe4-05fe-43b6-99f0-28a319630aec

Uz međunarodni dan žena, divno je, istaknuti kako u KUD-u “Pleter” djeluju, grade ga i čuvaju zavičajnu tradicijsku baštinu – istinski vrijedne i jake mlade žene. Dugogodišnja i aktualna članica KUD-a “Pleter”, Ana Šakić, u periodu od 05.-10. 03.2023. godine sudjeluje na međunarodnoj radionici koju organizira WIPO (svjetska organizacija za zaštitu intelektualnih prava u Ženevi, Švicarskoj na temu razvoja i jačanja ženskog poduzetništva u zemljama istočne Europe i baltičkoj regiji (CEBS) kojoj pripada sveukupno 21 država Europe (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Gruzija, Estonija, Latvija, Litva, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Turska, Mađarska, Ukrajina, Republika Češka, Crna Gora i Hrvatska). S obzirom da rezidencijalno živi u Širokom Brijegu, naša Ana predstavlja na ovom skupu Bosnu i Hercegovinu. WIPO je iz svih zemalja CEBS-a prihvatio po jednu predstavnicu koja svojim radom i vještinama zastupa tradicionalne kulturne vrijednosti svoje zajednice, čuva nematerijalnu kulturnu baštinu, pokazuje afinitet i bavi se barem jednim oblikom specifičnog narodnog rukotvorstva, te je prepoznata i aktivna predstavnica svoje lokalne zajednice koja svojim radom promiče i čuva kulturni identitet zajednice u kojoj živi i radi.

U okviru ovog hvalevrijednog programa (WEP – Women Entrepreneurs program) koji traje kontinuirano od 2019. godine, nastoji se svake godine okupiti 50-tak vrijednih žena s kojima se kroz treninge rada u zajednici žele osnažiti izvorne ruralne zajednice za posvećeniji rad na promicanju vlastite tradicije, osobito kroz jačanje tradicijskih obrta, ženskog poduzetništva i sl. Ponosni smo na našu Anu i radujemo se prvoj radionici koju će nam održati po povratku iz Švicarske.