Voditelj folklornog ansambla KUD-a “Pleter” sudjelovao na folklornoj radionici u Metkoviću

PHOTO-2022-11-25-11-48-54

KUD „Metković“ je ove godine u razdoblju od 18. – 20. studenog 2022. godine, organizirao radionicu za voditelje i članove folklornih skupina, društava i udruga pod nazivom “Pjesme i plesovi jadranskog područja – Dubrovačko neretvanska županija”, na kojoj su sudjelovali i naši članovi folklornog ansambla. 

Na radionici tradicijske glazbe i plesa “Zapjevat’ ću i Bože pomozi…” u Metkoviću, pod mentorstvom doc. dr. sc. Joška Ćalete i prof. Vidoslava Bagura, obrađivale su se pjesme i plesovi jadranskog područja, Dubrovačko-neretvanske županije i Zapadne Hercegovine.

Ovaj seminar (i radionica) tradicijskog plesa i vokalne glazbe inspiriran je Smotrom folklora Dalmacije „Na Neretvu misečina pala“ koja se gotovo četiri desetljeća održava u Metkoviću. Voditelji smotre demonstrirali su primjere plesa i tradicijske glazbe od kojih su mnogi upravo u Metkoviću na smotri po prvi puta predstavljeni javnosti. Područje je to dinarskog i jadranskog etnografskog areala koje pokriva područje otoka, priobalja te brdske Dalmatinske prostore i susjedne im regije.

Osnovna plesna forma ovog područja je kolo, koje se u mnogim situacijama izvodi bez glazbene pratnje (nijemo kolo) ili uz napjevavanje lokalnih vokalnih stilova tipičnih za pojedina dinarska ili pak jadranska (priobalna i otočka) područja.

Uz glazbene i plesne primjere tradicije ovog kraja predavači, dr. sc. Joško Ćaleta (pjevana baština) i prof. Vidoslav Bagur (plesna baština) su demonstrirali i primjere susjednih regija, dijelova dinarskog/jadranskog područja na kojima je izvedbena aktivnost još uvelike prisutna.

Znanja za KUD “Pleter” upio je voditelj ansambla u dobrom društvu svojih brojnih kolega iz 15-ak drugih hrvatskih folklornih društava i susjedne Bosne i Hercegovine.