Članovi našeg KUD-a sa svojom klapom “Maestral” (OŠ Visoka iz Splita) pobjednici Državne smotre dječjih klapa u Omišu

omiš 2

Zlatni omiški grdelini 2023. godine podijeljeni su, odlukom prosudbenog povjerenstva, dječjim klapama Maestral iz Splita i Sfida s Korčule.
Pregršt pjesme i veselja bilo je u subotu, 10. lipnja u dvorištu Osnovne škole „Josip Pupačić“ na Drugoj smotri dječjih klapa Omiš 2023. Državno školsko natjecanje u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Agencije za odgoj i obrazovanje, FDK Omiš i Osnovne škole „Josip Pupačić“, okupilo je jedanaest dječjih klapa iz cijele Hrvatske podijeljenih u dvije natjecateljske kategorije: Cancticum Angelorum – Zagreb, Maestral – Split, Matačićevi Slavuji – Omiš, Dominus – Rijeka, Četiri Kampanela – Rab, Lantina – Zadar, Zagrebačke Kantadurke – Zagreb, Riva – Zadar, Porta – Split, Sfida – Korčula i Feral – Zadar.
Zlatni omiški grdelin u kategoriji učenika osnovnih škola pripao je klapi “Maestral” iz Splita i njihovoj mentorici Heleni Pelić. Ovoj klapi pripadaju i članovi našeg dječjeg folklornog ansambla – Karla i Roko Rogošić.
U kategoriji srednjoškolskih klapa Zlatni omiški grdelin osvojila je klapa Sfida iz Korčule i voditeljica Josipa Favro Kurtović, ponovivši tako uspjeh ostvaren na prošlogodišnjoj prvoj smotri.
Natjecanju je prisustvovala ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Dubravka Brezak-Stamać koja je ujedno i otvorila Smotru, te gradonačelnik Grada Omiša Ivo Tomasović. Stručno prosudbeno povjerenstvo radilo je u sastavu: Daria Kurtić, prof., dr.sc. Ivana Tomić Ferić, Antonela Burić, mag. mus., Mojimir Čačija, umjetnički ravnatelj FDK Omiš i Tanja Topić, prof.
Za svoje postignuće, nagrađeni su i Oskarom znanja 2023. godine od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje RH, te su se predstavili na svečanosti dodjele ove nagrade svim nagrađenima u Zagrebu, 13.06.2023. godine. Ujedno su kao prvonagrađeni s večeri dječjih klapa osnovnoškolskog uzrasta, dobili prigodu i otvoriti natjecateljsku finalnu večer ženskih klapa 57. festivala dalmatinskih klapa u Omišu, 21.07.2023. godine.

Čestitamo našim članovima na iznimnom postignuću.

Nastup DK “Maestral” s otvorenja finalne večeri ženskih klapa 57. festivala dalmatinskih klapa , Omiš 2023.