Dječja skupina KUD-a “Pleter” osvojila 1. mjesto na 19. Festivalu dječjeg folklora Hrvatske u Kutini

1

  Dječja folklorna grupa KUD-a „Pleter“ Dugopolje osvojila je 1. mjesto i zlatnu plaketu na nacionalnom 19. Festivalu dječjeg folklora Hrvatske u Kutini, 15. listopada, 2022.

19. Festival dječjeg folklora Hrvatske – Kutina 2022, održan je u organizaciji KUD-a „Ivančice“ Kutina u suradnji s POU Kutina, u kutinskom Domu kulture, gdje se predstavilo 13. kulturno umjetničkih društava iz cijele Hrvatske koji su svoje nastupe osigurali kroz županijske selekcije.

Sudionici ovogodišnjeg festivala bili su:

– U kategoriji do 10 godina:

 1. Kud Bjelovar Bjelovar – 1.mjesto
 2. KUD „Moslavec“ Voloder
 3. Kulturno umjetničko društvo Belec – 2.mjesto
 4. KUD „Ivan Goran Kovačić“ Ivankovo
 5. Folklorni ansambl “Koprivnica” Koprivnica– 3.mjesto

– U kategoriji 10 – 14 godina:

 1. FA HKUDa Željezničar Zagreb – 3.mjesto
 2. KUD „Klaruš“ Maruševec – 2.mjesto
 3. KUD „Preporod“ Dugo Selo
 4. Hkud Korenica
 5. KUD „Rečica“ Rečica
 6. KUD “Pleter” Dugopolje – 1. mjesto
 7. KUD „Sloga“ Veliko Trgovišće

U revijalnom dijelu festivala predstavili su se i domaćini iz KUD-a Ivančice Kutina, te naši članovi Karla i Roko Rogošić, koju su se predstavili umijećem sviranja na tradicijskim instrumentima – ljerica, mandoline, mih, šurle, dangubice i sopele.

 

Gledateljstvo u prepunoj dvorani Doma kulture / Pučkog otvorenog učilišta u Kutini popratilo je nastupe odabranih skupina koje su upućene na državni festival kao pobjednici održanih Županijskih smotri Hrvatske u 2022. godini. Uživalo se u folklornim izvedbama mladih čuvara tradicijskog blaga, pripremljenim folklornim koreografijama i scenskim prikazima običaja, lijepo i uredno nošenom narodnom ruhu, pjesmama, plesovima i glazbi koje su mali folkloraši s ponosom predstavili.

Festival koji je natjecateljskog karaktera, pratilo je stručno povjerenstvo kojeg su vodile Slavica Moslavac i Vesna Zorić.

Predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, dječja folklorna grupa KUD-a „Pleter“ Dugopolje, prijavljena u kategoriji djece 10-14 godina, osvojili su zlatnu medalju. Predstavili su se koreografijom Marijane Botić Rogošić, „Ovce moje, čuvajte se same!“ (dječje igre u dokolici čuvanja blaga pod Mosorom prve polovine 20. stoljeća) koje su s mladim dugopoljskim folklorašima uvježbale Marijana Botić Rogošić, Anita Ževrnja i Ivana Balić, a s pratećim glazbenicima – Oliver Rogošić.

Malim Pleterašima ovo je već drugi državni naslov prvaka na Festivalu dječjeg folklora Hrvatske (2018. u kategoriji 4-10 godina, 2022. u kategoriji 10-14 godina).

U okviru svog dvodnevnog gostovanja na području Sisačko – moslavačke županije (15. i 16. listopada 2022. godine), nastavno sudjelovanju dječjeg ansambla KUD-a “Pleter” na nacionalnom 19. Festivalu dječjeg folklora Hrvatske, djeca su imala prigodu uživati u prirodnoj i kulturnoj baštini grada Kutine (Crkva Gospe snježne), Parka prirode Lonjsko polje (interpretacijski centar parka prirode i selo tradicijske drvene gradnje Moslavine u Krapju), grada Novske (tradicionalne manfiestacije Lukovo u Novskoj). Djeca su provela dva radna, edukativna i vesela dana i ponijela lijepe uspomene sa svog (za neke i prvog životnog samostalnog) putovanja.

Festival dječjeg folklora Hrvatske podupire Ministarstvo kulture i medija RH, Županija sisačko-moslavačka, Zajednica kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, Grad Kutina, Muzej Moslavine Kutina i PUO Kutina. Sudjelovanje KUD-a „Pleter“ na državnom festivalu financijski je podržala Općina Dugopolje.

Osvojeni naslov biti će dodatnim poticajem malim dugopoljskim folklorašima da nastave založno čuvati i njegovati nematerijalnu tradicijsku kulturnu baštinu svog zavičaja.