BOSNA I HERCEGOVINA 2019

Na preporuku Udruge hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Bosne i Hercegovine (UHAKUD BiH) i predsjednika gosp. Vedrana Vidovića, te na poziv Odsjeka za etnomuzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, članice i članovi Kulturno-umjetničkog društva “Pleter” iz Dugopolja, zahvaljujući potpori Općine Dugopolje i Turističke zajednice Općine Dugopolje, ima li su prigodu dana 06. prosinca 2019. godine u koncertnoj / prezentacijskoj dvorani Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu održati radionicu / prezentaciju projekta „Zvuk našeg izvora“ koji je značajan za očuvanje kulturne baštine i kulturnog identiteta te promicanje tradicijske vokalne i instrumentalne baštine dugopoljskog kraja.

Izvorna folklorna skupina KUD-a “Pleter” (članovi folklornog ansambla, sekcija pučkih pjevača i svirača tradicijskih glazbala, članovi dječjeg folklornog ansambla) u dvosatnoj prezentaciji predstavili su najbolje i najočuvanije primjere vokalne, instrumentalne, plesne i običajne tradicijske građe svog zavičaja, područja dugopoljskog kraja (Općine Dugopolje: naselja Dugopolje, Koprivno, Kotlenice i Liska) za značajnim utjecajima i poveznicama šireg mosorskog i zamosorskog prostora: općine Klis, Dicmo i dijela naselja grada Omiša koja pripadaju području Gornjih Poljica (Dolac Donji, Dolac Gornji). Predstavljanje očuvanih vokalno-instrumentalno-plesnih primjera folklorne baštine dugopoljskog kraja pratila su uvodna pojašnjenja tajnice KUD-a gđe Marijane Botić Rogošić.
Članovi KUD-a “Pleter”, sve su oblike očuvane vokalne, instrumentalne ili plesne baštine demonstrirali studentima svih godina Odsjeka za etnomuzikologiju sarajevske akademije pod vodstvom prof. dr. Jasmine Talam i prof. dr. Tamare Korača-Beljak, koje su i cjelokupnu radionicu vodile u smislu interaktivne suradnje demonstratora (članova KUD-a “Pleter”) i akademske zajednice. Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, predan je i prvi svezak dugopoljskog zbornika te DVD filma “Kako živi narod” u svrhu i daljnje edukacije studenata koji su osobito zanimanje pokazali u pogledu usporedbe dinarskih oblika pjevanja i sviranja očuvanih u središnjoj Dalmaciji (Dalmatinskoj zagori) u odnosu na iste očuvane u području zapadne Hercegovine. U okviru predstavljanja disminirani su i rezultati projekta “UNESCOnnect us!” iz programa ERASMUS + u kojem su ove jeseni aktivno sudjelovali i mladi, inače aktivni članovi KUD-a “Pleter”.

Članovi KUD-a “Pleter” tijekom dvodnevnog gostovanja u Bosni i Hercegovini razgledali su kulturne znamenitosti Sarajeva, te posjetili Općinu Jablanica.