ITALIJA 2021

Tridesetpet članova folklornog ansambla i sekcije pučkih pivača KUD-a „Pleter“ od 29. srpnja do 02. kolovoza 2021. godine sudjelovalo je na “III. međunarodnom folklornom festivalu – MONTECATINI TERME, TUSCANY”.

“Under the Toscan sky” naziv je festivala kulture i različitosti koji se svake godine održava u pokrajini Toskani u Italiji. 2021. godine isti se održao u Montecatini Termama pod organizacijom Blue Diamond Events. Manifestaciju obilježavaju brojne priredbe i nastupi, večeri folklora i pjevačkih grupa, zborovi, nastupi mažoretkinja i bendova.

Tijekom međunarodne turneje pod umjetničko-plesnim vodstvom Tonija Barovića i glazbenog voditelja Jadrana Vuškovića, članovi KUD-a „Pleter“ svoje su zavičajne folklorne običaje predstavili drugi dan gostovanja (30. srpnja) na glavnom trgu u Montecatini Termama. Uz naše članove nastupili su još predstavnici plesne grupe iz Španjolske (Katalonije) te folklorne skupine iz Rumunjske. Cijelo događanje zatvorili su članovi KUD-a “Pleter” izvođenjem plesova iz Like uz instrumentalnu pratnju (dangubice). Folklornim skupinama su na kraju uručena priznanja i zahvalnice od strane organizatora.

Tijekom boravka u Italiji, članovi su posjetili Veneciju, Firencu, Pisu, Cinque Terre i Gardaland.

Gostovanje Kulturno umjetničkog društva “Pleter” Dugopolje, financijski su potpomogli: Općina Dugopolje, Turistička zajednica Općine Dugopolje te lokalne tvrtke: Peculiari, obrt vl. Gorana Čipčića (Zorina mast) i Kotlenice j.d.o.o. vlasnika Nikole Vukovića, kojima 32 sudionika istinski zahvaljuju na pruženoj potpori.

Treba istaknuti da je ovo bila izvrsna prilika za zbližavanje i ostvarivanje novih prijateljskih odnosa sa sudionicima festivala te se članovi folklornog ansambla, sekcije pučkih pjevača i glazbene sekcije KUD-a “Pleter” iskreno zahvaljuju na gostoprimstvu i vesele budućim suradnjama.