MAKEDONIJA 2018

Njegujući dugogodišnje prijateljstvo, plesni ansambl i sekcije svirača i pučkih pjevača KUD-a „Pleter“ od 06. do 13.10.2018. bili su gosti makedonskog Centra za očuvanje i njegovanje tradicije „Etno-Ilinden“ iz Bitole, a čije je članove KUD „Pleter“ ugostio na 15.-oj Međunarodnoj smotri folklora „Ljepota u kamenu kamenitom“.

Tijekom međunarodne turneje pod umjetničko-plesnim vodstvom Hajdi Gašpić i glazbenog voditelja Olivera Rogošića, članovi KUD-a „Pleter“ makedonskoj su se publici predstavili koncertima ispred Gradskog muzeja u centru Bitole, na glavnom trgu u Kruševu i u Domu kulture u Demir Hisaru, tijekom kojih su uspješno izveli izvorne plesove i pjesme dugopoljskog kraja, Like i otoka Korčule.

Domaćini su se, uz vodstvo puta, pobrinuli da Pleteraši maksimalno iskoriste slobodno vrijeme, pa su članovima osigurali turistički obilazak utvrde i obrambenih zidina grada Kotora (Crna Gora), utvrde Rozafa nedaleko grada Skradra (Albanija), te samog glavnog grada Tirane (Albanija), razgledavanje Ohrida i Bitole, te posjet Meteorama – kompleksu manastira na stijenama u Grčkoj koji su uvršteni na UNESCO-v popis svjetske baštine, kao i slapove u grčkom gradu Edessa. U pratnji domaćina, članovi KUD-a „Pleter“ posjetili su njemačku tvrtku Kromberg & Schubert, tvornicu kablova za automobilsku industriju koja zapošljava 6 500 ljudi i koja je glavni sponzor Centra za očuvanje i njegovanje tradicije „Etno-Ilinden“. Ipak, dugopoljske folkloraše najviše je oduševio cjelovečernji koncert nacionalnog profesionalnog folklornog ansambla narodnih plesova i pjesama Makedonije „Tanec“ povodom proslave 38.-og rođendana bitolskog Centra za kulturu, čiji su članovi u autentičnim nošnjama predstavili najljepše primjere bogate makedonske glazbene i plesne tradicije.

Dugopoljski folkloraši zahvaljuju se na gostoprimstvu svojim makedonskim domaćinima, posebno prof. Borisu Angelkovu i g. Aleksandru Todorovskom, kao i Općini Dugopolje i TZ Općine Dugopolje što su financijski pomogli realizaciju međunarodne turneje u Makedoniju.