KUD “Pleter” na XII. županijskoj smotri folklora Splitsko-dalmatinske županije

Dizajn bez naslova – kopija – kopija – kopija – kopija

U petak, 07.06.2024. godine, u novouređenom i nedavno za javnost otvorenom Kulturnom centru grada Kaštela u Kaštel Lukšiću, održana je XII. županijska smotra folklora Splitsko-dalmatinske županije koja je okupila 9 kulturno-umjetničkih udruga naše županije u čijem sastavu djeluju folklorne skupine. Smotru na kojoj su se predstavile folklorne skupine iz Solina, Dugopolja, Lećevice, Sinja, Dicma, Dugog Rata, Kaštel Kambelovca, Trogira i Gata organizirao je Saveza kulturno-umjetničkih društava Splitsko-dalmatinske županije, uz generalno pokroviteljstvo Županije Splitsko-dalmatinske iz Programa javnih potreba u kulturi, tehničkoj kulturi i religiji Splitsko-dalmatinske županije za 2024. godinu. Domaćinstvo ovogodišnje županijske smotre, sa velikom radošću i elanom preuzeli su folkloraši Kaštela nastavno i velikoj potpori Grada Kaštela, koji je za potrebe održavanja ove smotre, organizatorima velikodušno ustupio prostor i tehnički suport novouređenog Kulturnog centra u Kaštel Lukšiću, na čemu su im svi sudionici ovogodišnje smotre neizmjerno zahvalni. Turistička zajednica Grada Kaštela prigodnim je poklonima razveselila sve okupljene folkloraše. U gotovo dvosatnom programu, svoju folklornu baštinu i uvježbane folklorne točke prvenstveno područja naše županije, ali i drugih krajeva Hrvatske, prikazali su članovi: KUD-a Kvadrilja iz Trogira, KUD-a Salona iz Solina, KUU-e Mosor iz Gata, KUD-a Ante Zaninović iz Kaštel Kambelovca, KUD-a Dicmo iz Dicma, KUD-a Cetina iz Sinja, KUD-a Srce Zagore iz Lećevice, KUD-a Dalmacija iz Dugog Rata te folklorni ansambl i sekcija pučkih pivača i svirača tradicijskih glazbala našeg KUD-a Pleter.

Pleteraši su još jednom izveli tradiciju koju odano čuvaju: kolo i pisme dugopoljskog kraja uz pratnju na tradicijskim glazbalima – diplama.

Smotru koja je natjecateljskog karaktera, na kojoj se biraju predstavnici Splitsko-dalmatinske županije za Smotre regionalnog, državnog i međunarodnog značaja, pratilo je stručno povjerenstvo u sastavu Vidoslav Bagur, folklorist, te Maja Alujević i Ida Jakšić, etnologinje i kulturne antropologinje iz Etnografskog muzeja u Splitu. Rezultati odabira predstavnika biti će poznati kroz koji dan dostavom stručnih ocjena i pisanih izvješća stručnog povjerenstva, svim KUD-ovima.

Nastup KUD-a “Pleter” moguće pogledati na sljedećoj poveznici: nastup KUD-a “Pleter” na XII. smotri folklora Splitsko-dalmatinske županije.