KUD “Pleter” sudionik 57. Međunarodne smotre folklora Zagreb, 2023.

zagreb 2

Kulturno umjetničko društvo „Pleter“ iz Dugopolja gostovalo je po prvi put od svog osnutka, 22. i 23. 07. 2023.  na najprestižnijoj međunarodnoj smotri folklora u Hrvatskoj: 57. Međunarodnoj smotri folklora Zagreb, 2023. koja je ove godine, uz 100-tu obljetnicu organizacije i realizacije poznate etnografske ekspedicije po Pokuplju (1923. godine) održana tijekom srpnja mjeseca u Zagrebu pod nazivom „Pokraj Kupe, lađane vodice“.

Zagrebačke ulice i trgovi u samom središtu grada od 19. do 23. srpnja živjele su u znaku 57. Međunarodne smotre folklora Zagreb, tradicionalne manifestacije i jednog od najznačajnijih događaja u području folklora i tradicijske kulture u Hrvatskoj.

Na zagrebačkim ulicama i pozornicama u središtu grada narodnom pjesmom, plesom, običajima i narodnim nošnjama predstavili su se brojni izvođači iz Hrvatske (osobito iz područja Pokuplja), a ove godine i izvođači iz Belgije, Indije, Kosova, Gruzija, Sjeverne Makedonije, Poljske, Srbije (Vojvodina), Španjolske i Turska. Pored niza folklornih skupina iz Pokuplja i krajeva koje je poznata ekspedicija pod vodstvom Tkalčića i Gavazzija obišla te davne 1923. godine, na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu predstavila su se i folklorna društva drugih krajeva Hrvatske. Ove godine pozivnicu je umjetnički direktor Smotre, gosp. Vido Bagur, prof., uputio KUD-ovima: Ogranak Seljačke sloge Buševec, KUD-u Seljačka sloga iz Donje Dubrave, KUD-u Obreška iz Donje Obreške, KUD-u Metković iz Metkovića, KUD-u Slavko Janković iz Šiškovaca, Folklornom društvu Kumpanija i Folklornoj skupini Mafrina iz Vela Luke, KUD-u Ždala, te po prvi put i KUD „Pleter“ iz Dugopolja.

Članice i članovi Pletera su običaje dugopoljskog derneka oživjeli na folklornoj sceni KUC-a „Travno“, te na više manjih otvorenih pozornica u centru Zagreba, trgovima poput Jelačićeva, Britanskog, Europskog ili Zrinjevca.

KUD „Pleter“ zahvaljuje prof. Vidi Baguru na pozivu, te svim uključenim organizatorima ovogodišnje smotre pod ravnateljstvom eminentnog dvojca: dr. sc. Tvrtka Zebeca i prof. Josipa Forjana, te više stručne suradnice za programe Međunarodne smotre folklora Zagreb, gđe. Ivane Mihajlić.