KUD “Pleter” sudjelovao na III. međunarodnom folklornom festivalu “Under the Toscan sky” u Italiji

IMG_4510

U razdoblju od 29. srpnja do 2. kolovoza, članovi kulturno-umjetničkog društva “Pleter” Dugopolje gostovali su na “III. međunarodnom folklornom festivalu – MONTECATINI TERME, TUSCANY”. Članovi su se predstavili izvornim folklornim običajima dugopoljskog i ličkog kraja.  

“Under the Toscan sky” naziv je festivala kulture i različitosti koji se svake godine održava u pokrajini Toskani u Italiji. Ove godine isti se održao u Montecatini Termama pod organizacijom Blue Diamond Events. Manifestaciju obilježavaju brojne priredbe i nastupi, večeri folklora i pjevačkih grupa, zborovi, nastupi mažoretkinja i bendova.

Folklorni ansambl, pučki pjevači kao i članovi mandolinsko – tamburaškog sastava i svirača tradicijskih glazbala KUD-a “Pleter” Dugopolje svoje je zavičajne folklorne običaje predstavilo drugi dan gostovanja (30. srpnja) na glavnom trgu u Montecatini Termama. Uz naše članove nastupili su još predstavnici plesne grupe iz Španjolske (Katalonije) te folklorne skupine iz Rumunjske. Cijelo događanje zatvorili su članovi KUD-a “Pleter” izvođenjem plesova iz Like uz instrumentalnu pratnju (dangubice). Folklornim skupinama su na kraju uručena priznanja i zahvalnice od strane organizatora.

 

 

 

 

Tijekom boravka u Italiji, članovi su posjetili Veneciju, Firencu, Pisu, Cinque Terre i Gardaland.

 

 

 

 

 

Gostovanje Kulturno umjetničkog društva “Pleter” Dugopolje, financijski su potpomogli: Općina Dugopolje, Turistička zajednica Općine Dugopolje te lokalne tvrtke: Peculiari, obrt vl. Gorana Čipčića (Zorina mast) i Kotlenice j.d.o.o. vlasnika Nikole Vukovića, kojima 32 sudionika istinski zahvaljuju na pruženoj potpori.

Treba istaknuti da je ovo bila izvrsna prilika za zbližavanje i ostvarivanje novih prijateljskih odnosa sa sudionicima festivala te se članovi folklornog ansambla, sekcije pučkih pjevača i glazbene sekcije KUD-a “Pleter” iskreno nadaju da će se slično gostovanje uskoro ponoviti.