KUD “Pleter” sudjelovao na seminaru “Revitalizacija ojkanja Cetinske krajine” u organizaciji KUD-a “Dicmo”

IMG-20220404-WA0009

KUD „Pleter“ je prošli vikend sudjelovao u seminaru “Revitalizacija ojkanja Cetinske krajine” u organizaciji KUD-a “Dicmo”, pod vodstvom dr.sc. Joška Ćalete. Osnovni cilj je nastojanje očuvanja nematerijalne tradicijske kulturne baštine  Cetinskog kraja ali i šireg područja srednjedalmatinskog zaleđa. Seminar se održao u prostorijama Vatrogasnog doma DVD-a „Dicmo“ i prostorijama Općine Dicmo.  

Prvi dio seminara održao se u prostorijama Vatrogasnog doma u Sušcima, gdje je dr.sc. Joško Ćaleta prezentirao sve posebnosti ojkanja Cetinske krajine kao dijela zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Sudionici su imali prilike čuti autentične zvuke ojkanja u izvedbi izvorne pjevačke skupine KUD-a „Dicmo“ i članova Udruge za očuvanje baštine Cetinskog kraja. Drugi dio seminara održan je u prostorijama Općine Dicmo, gdje je ukupno 30-ak sudionika prvenstveno KUD-a domaćina, ali i članova našeg KUD-a (15-ak), stjecalo znanja o ovom posebnom vokalnom izričaju koje je od 2010. godine stavljeno na UNESCO-ov popis ugrožene nematerijalne baštine. Dr. sc. Ćaleti u provedbi samog seminara pomogli su demonstratori – studenti s Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, koji su radili sa sudionicima u grupama.

Sva znanja koja su stekli, sudionici su javno prezentirali po završetku seminara u obliku demonstracijskog koncerta, na oduševljenje svih prisutnih. Time je potvrđeno kako su mladi ipak osviješteni o važnosti nematerijalne baštine i kako direktno žele učiti od živućih nositelja tradicije koju oni na svoj način dalje šire.

Ujedno, ovaj seminar pokazuje kako su mladi pokretači pozitivnih promjena u svojim ruralnim sredinama, pogotovo kada se radi o kulturi. Naime, dvodnevni seminar u Dicmu nastavak je dvodnevnog seminara pučkog tradicijskog pjevanja dugopoljskog kraja i splitskog zaleđa koji se održao u Dugopolju početkom veljače u organizaciji KUD-a „Pleter“, a na kojem su sudjelovali i članovi obližnjih folklornih društava.

Velika zahvala KUD-u “Dicmo”, Općini Dicmo i Vatrogasnom društvu “Sv. Jakov” Dicmo, na velikodušnom pozivu i gostoprimstvu!