KUD “Pleter” u Rumunjskoj – međunarodna kulturna suradnja Općina Novaci i Dugopolje

izaslanstva

Folklorni ansambl i sekcija pučkih pjevača i svirača tradicijskih glazbala KUD-a „Pleter“ boravila je od 04.-07.05.2023. godine u Općini Novaci, regiji Gorj, Republici Rumunjskoj u okviru projekta kulturne međunarodne bilateralne suradnje, uspostavljene između Općina Dugopolje (Hrvatska) i Novaci (Rumunjska) kroz projekt „Building bridges, saving water:  discovering new cultures, connecting countries and preserving natural resources“ sufinanciranog sredstvima EU. Projekt odobren u okviru programa obilježavanja 30 godina uspostave bilateralnih odnosa Republika Hrvatske i Rumunjske započeo je već 2022. godine, a aktivnosti koje se odnose na kulturnu razmjenu realiziraju  se tijekom 2023. godine. Članice i članovi folklornog ansambla KUD-a „Nedeia“ iz Općine Novaci, ugostili su članove KUD-a „Pleter“, te su oba folklorna društva održala zajednički folklorni koncert 06.05.2023. godine u restoranu „L’Invidia“, kojem su nazočili predstavnici obiju uključenih općina, predstavnici gospodarskog i javnog sektora općine, te niza udruga koje održavaju ovakve bilateralne odnose i suradnju između Hrvatske i Rumunjske. Usmjerenost RH na uspostavu, održavanje te konstantno jačanje ovakvih bilateralnih odnosa, osobito na području kulture i umjetnosti, iskazala je i Njena ekselencija gđa. Marija Kapitanović, veleposlanica RH u Rumunjskoj koja se odazvala pozivu i nazočila svečanom koncertu.

Tijekom dvodnevnog boravka u Općini Novaci, nadasve ljubazni domaćini omogućili su članovima KUD-a „Pleter“ da se upoznaju sa kulturnim znamenitostima, tradicijskim vrijednostima, lokalnom gastronomijom i zanatima, prirodnim ljepotama, ekonomskim prilikama i vrijednim projektima u zajednici te načinom života lokalnog stanovništva. Domaćini su Pleterašima omogućili posjetu gradskoj vijećnici u kojoj je održan i službeni prijem hrvatske delegacije i članova „Pletera“ kod načelnika Općine Novaci, gosp. Dumitru Leuștean. Obišli su urede Turističke zajednice Općine Novaci, te su uspostavljeni odnosi obje lokalne turističke zajednice. U lokalnoj srednjoj školi u Općini Novaci stekli su uvid u mogućnosti obrazovanja mladih ljudi Općine Novaci koja ulaže značajna sredstva u vlastiti obrazovni sustav. U obližnjem gradu Targu Jiu, posjetili su memorijalno spomen obilježje i umjetnička djela Constantina Brâncusija. S nadmorske visine od 800 m, na kojoj se nalazi centralno mjesto Općine Novaci, domaćini su Transalpinom (cestom koja premošćuje južne Karpate i spaja Transilvaniju sa Oltenijom) poveli Pleteraše na 1.800 m nadmorske visine, na zimovalište Rancu. Bogatu lokalnu gastronomiju predstavili su na tradicionalnoj svečanoj večeri koju su organizirali u Stana Stefanu agro-turizmu.  Na zajedničkom koncertu članice i članovi KUD-ova predstavili su prvenstveno svoju tradicijsku folklornu baštinu zavičaja, ali su izvedenim pjesmama i plesovima nastojali jedni drugima dočarati i druge krajeve svojih domovina. KUD „Pleter“ je naglasak dao izvođenju pjesama, glazbe i plesova koje se nalaze na UNESCO-ovoj reprezentativnoj listi zaštićene nematerijalne baštine svijeta (klapska pjesma, istarska ljestvica, gluho kolo) ili listi nematerijalne baštine svijeta kojoj treba posebna i hitna zaštita (ojkanje). Daljnje međusobno upoznavanje nastavit će se već ove godine u srpnju, kada će članice i članovi KUD-a „Nedeia“, boraviti u Dugopolju i sudjelovati na 18. međunarodnim folklornim susretima „Ljepota u kamenu – kamenitom“, te tijekom svojeg višednevnog boravka u Hrvatskoj upoznati kulturnu i prirodnu baštinu srednje Dalmacije.

Članice i članovi KUD-a „Pleter“ su ovo putovanje iskoristili i na putu do Rumunjske upoznali se i s nekim od kulturnih znamenitosti Srbije.  Posjetili su Beograd, Arheološki park Viminacium, tvrđavu Golubački grad i Nacionalni park Đerdap.

KUD „Pleter“ izražava svoju iskrenu zahvalnost svim uključenim partnerima u ovom projektu međunarodne suradnje (svim brojnim domaćinima u Općini Novaci) koji su svojim iznimnim gostoprimstvom i neizmjernom brigom pokazali veliko prijateljsko i ljudsko srce i stvarnu želju da se ova suradnja nastavi i kroz godine jača.