MAĐARSKA – 2009

Na prijedlog Hrvatske sekcije CIOFF-a, 20-tak članica i članova folklornog ansambla, mandolinsko-tamburaškog sastava i svirača tradicijskih glazbala, te pučkih pjevača KUD-a „Pleter“ boravilo je u periodu od 7.-14.08.2009. godine u Gyongyosu, Mađarskoj na IX. CIOFF-ovom međunarodnom folklornom festivalu. Bio je ovo prvi festival na kojem se predstavljala Republika Hrvatska u devet godina održavanja festivala. KUD „Pleter“ sudjelovao je na festivalu na kojem su se predstavile skupine iz Venezuele, Indonezije, Cipra, Španjolske, Poljske, Sibira, Francuska, Turske i Mađarske.  Festival je jedan od četiri najpoznatija folklorna festivala u Mađarskoj.

Tijekom trajanja festivala, pored glavnog nastupa na festivalskoj sceni u trajanju od 50 minuta, te dva službena mimohoda ulicama grada (prigodom službenog otvaranja i zatvaranja festivala), sve sekcije su 10-tak pojedinačnih nastupa tijekom 6 dana održavanja festivala. Ujedno je Oliver Rogošić s hrvatskim gajdama i diplama sudjelovao u međunarodnoj smotri svirača glazbala s mijehom koja se održavala u okviru ovog festivala.

Hrvatski gastronomski tim (u sastavu: Ljubica Caktaš, Miranda Caktaš i Dražan Domjanović) spremali su 100-njak porcija dalmatinskih tripica i 200-njak porcija fritula u okviru manifestacije „Taste of the World“ koja je sastavni dio festivala.

Ansambl u narodnim nošnjama je sudjelovao i na svečanoj misi na kojoj su pučke pjevačice pjevale tradicijske sakralne napjeve uz Prikazanje i Pričest. Toni Braović je na oltar u ime „Pletera“ i Hrvatske na oltar prinio košaru s darovima zahvale u kojoj su bili neki od tipičnih dalmatinskih proizvoda: maslinovo ulje, vino, ružmarin i lavanda, suhe smokve, orasi i bajami.

Tijekom festivalskih nastupa KUD „Pleter“ je izvodio pjesme i plesove Dugopolja, Korčule, Like, Baranje, Hercegovine (poskočicu „Linđo“), Ražanca. Sekcija pučkih pjevačica i djevojke iz ansambla pjevale su tradicijske napjeve iz Dalmacije (Neretve, Zadarskog zaleđa, otoka, Daolmatinske zagore), te Slavonije i Zagorja.

Tijekom višednevne turneje, članice i članovi KUD-a „Pleter“ (tijekom jednog „slobodnog“ festivalskog dana) dobili su prigodu posjetiti Budimpeštu.