“Monture s potpisom – klapski i folklorni kostimi Slavke Klišanić” – otvorena izložba i predstavljen katalog izložbe

DSC_6043
U petak, 02.09.2022. u PRESS centru u Dugopolju, svečano je otvorena izložba i prezentiran popratni katalog pod nazivom “Monture s potpisom – Klapski i folklorni kostimi Slavke Klišanić”.
Istom prigodom prezentiran je dio klapskih i folklornih kostima koje je vrijedna Slavka Klišanić, rođena Prančić (teta Slavka, kako ju od milja zovu u klapskim krugovima) izradila tijekom posljednjih dvadesetak godina.
Istodobno sudionice radionica izrade narodnog ruha koje su tijekom godine i pol dana vrijedno učile tehnike izrade dijelova narodne nošnje dugopoljskog kraja (primetača, privezača, okruga, ugačnjaka, kapica,…) pod vodstvom drage i vrijedne Anamarije Kurtović, rođene Čulin, prezentirale su svoje uratke.
Ovim putem u ime svih članova našeg KUD-a, ali i drugih suorganizatora: Narodna knjižnica u Dugopolju, LAG Zagora, Općina Dugopolje (koji zajednički provode projekt (ex)PRESS – PROGRESS sufinanciran sredstvima ESF-a i Proračuna RH u okviru čijeg programa cult(PRESS) su i realizirani ova izložba i katalog izložbe) zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovoj lijepoj, prijateljskoj, gotovo familijarnoj kulturnoj večeri: autorici Slavka Klišanić, autorici Anamarija Kurtović, sudionicama u radionicama (Rosa Botić, Sandra Matijević, Marijana Botić, Ema Čulin, i čitavom nizu drugih sudionica), vrijednom timu (ex)PRESS-PROGRESS projekta (Mara Radan, Ivana Balić, Anita Ževrnja, Tomislav Radina), autorima i suradnicima na katalogu (Ivana Vukovic, Ivana
Bošković, Vedran Bonačić, Vlade Zemunik, Mirko Cvjetko, Petar Milić, Vicko Vidan, Slavica Plazibat, Denis Milardovic i tvrtki Editor d.o.o), Ana Tošić Jurko (na divnom domjenku), dragim damama iz Klapa Kolura iz Splita i djeci iz dječje klape “Maestral” iz Splita (na pravom i prigodnom klapskom ugođaju).
Zahvala i medijskom promotoru, Jadran TV i dragoj Barbara Žaja koja uvijek prepozna dobru priču. Hvala i svima koji su fotografski popratili ovu izložbu, a osobito dragoj Ana Domagoja Mucalo.
Iskrena zahvala uvijek i nadasve svima koji su odvojili svoje dragocjeno vrijeme i svojom nazočnošću uveličali otvorenje ove izložbe, koja će ostati otvorena u PRESS centru u Dugopolju tijekom rujna mjeseca. Veseleći se tradicionalnom susretu klapa u Dugopolju pod nazivom “Pod Mosorom klapa piva” (ljetna pozornica pred crkvicom sv. Roka u Dugopolju, 09.09.2022.), mišljenja smo kako je i ova prigodna izložba lijepa uvertira skoroj raspjevanoj večeri klapa.