Održan dvodnevni seminar “gluhih kola” dalmatinskog zaleđa u organizaciji KUD-a “Pleter”

seminar 1

Godine 2016. KUD  „Pleter“ je, u suradnji s Hrvatskim saborom kulture, bio domaćin prvog u nizu seminara na temu folklorne baštine Dalmatinske zagore kojim se nastojalo svim zainteresiranim članovima, voditeljima, drugim KUD-ovima i zaljubljenicima u folklor približiti nematerijalno kulturno dobro RH koje se nalazi i na UNESCO-vom popisu –  nijemog kola Dalmatinske zagore. Ovog puta KUD „Pleter“ u suradnji s prof. Vidoslavom Bagurom i dr. sc. Joškom Ćaletom organizirao dvodnevni seminar/radionicu plesa i pjevanja koja je u cijelosti posvećena repertoaru folklorne baštine Dalmatinske zagore.

Dvodnevnim seminarom obuhvaćena su predavanja i glazbeno plesne radionice, a kao rezultat istoga polaznici su snimiti audiovizualni snimak naučenog koji dalje mogu prezentirati široj javnosti (osobito svojim matičnim kulturno-umjetničkim udrugama iz kojih su polaznici došli). Seminar je održan – 01. i 02. listopada 2022. godine u prostorijama Doma kulture u Dugopolju.

PROGRAM SEMINARA:

Hrvatski folklorni stručnjak, etnograf i koreograf, prof. Vidoslav Bagur održao je dvodnevni seminar s mlađom generacijom članova KUD-a „Pleter“ i zainteresiranim pojedincima (članovima i voditeljima različitih udruga i organizacija, među kojima su sudjelovali: FA “Jedinstvo” iz Splita, KUD “7 Kaštela” iz Kaštel Gomilice, FA “Šaltin” iz Hvara, KUD “Mosor” iz Gata, GPOU “Otočac”, KUD “Dikovača” iz Zmijavaca, FA “Tempet” iz Makarske i dr. ), prema sačuvanim bilješkama narodnih običaja, pjesama i plesova koji su od neprocjenjive vrijednosti za hrvatsku tradicijsku baštinu. Cilj seminara  (da članovi folklornih ansambala, ali i ostali sudionici koji rade s folklornim / vokalnim /pedagoškim skupinama,  nauče izvoditi nijemo kolo Dalmatinske zagore sa svim kvalitetnim obilježjima dinarske plesne zone, prema kvalitetnim izvorima uz kvalitetan nadzor stručne osobe) u cijelosti je bio ostvaren. S obzirom na iznimnu širinu folklorne građe, nije bilo moguće u dva radna dana predstaviti cjelokupnu baštinu, te se iz bogatog kulturnog nasljeđa fokus u radu dao, prvenstveno, sljedećim geografskim područjima i temama:

  • Biokovsko zaleđe (Zagvozd)
  • Ravni Kotari (Galovac)
  • Splitsko zaleđe (Dugopolje, Poljička Republika).

Budući da je nijemo kolo u Dalmatinskoj zagori najčešće popraćeno specifičnim načinom pjevanja u manjim skupinama potresanjem glasa (rera, ganga, vojkavica), seminaru se pridružio i etnomuzikolog, vokalni pedagog i dirigent, dr.sc. Joško Ćaleta koji se u radu s polaznicima fokusirao na usavršavanje sudionika temeljem izuzetno značajne građe pučkih napjeva šireg područja Dalmatinske zagore i dalmatinskog zaleđa.

Cjelokupni program je u cijelosti savladan. Tijekom prvog dana seminara (subota, 01.10.2022. godine) u večernjim satima je prikazan i dio snimljenog materijala rada s izvornom folklornom skupinom u dalmatinskom zaleđu – Gornja Poljica, Srijani, audio-vizualni materijal iz devedesetih godina prošlog stoljeća, te je dio vokalne građe Gronjih Poljica osobno nazočnima demonstrirala gđa. Marija Prelas, nekadašnja predsjednica KUD-a “Srijani” i poznata čuvarica pučke predajne vokalne tradicije Gornjih Poljica.

Prof. Bagur je sa zadovoljstvom konstatirao da nije vjerovao da će ikada više za života vidjeti da je netko izveo pjesme i plesove odabranih regija (osobito Zagvozda i Galovca) u kojima se kola i pjesme ne izvode kao živa tradicija već više od 50 godina. Gotovo identična sudbina prijeti većem dijelu dalmatinskog zaleđa, zbog čega je neminovno i nasušno potrebno ovakvim seminarima prenositi znanja i vještine na mlade iz novih generacija, kako bi se običaji obnovili i sačuvali za nova pokoljenja.

Iskrena zahvala KUD-a “Pleter” svim sudionicima, cijenjenim profesorima, ali i pokroviteljima dvodnevnog seminara: Ministarstvu kulture i medija te Općini Dugopolje.