Održan dvodnevni seminar “Grlo moje barabinsko zvonce, naučih te čuvajući ovce!”

IMG-20220207-WA0037

KUD “Pleter” je organizirao dvodnevni seminar pučkog tradicijskog pjevanja dugopoljskog kraja i splitskog zaleđa koji se održao 5. i 6. veljače 2022. godine za voditelje i članove amaterskih zborova i pjevačkih sastava. Drugi dan seminara, sudionici su predstavili rezultate u sklopu demonstracijskog koncerta u Domu kulture u Dugopolju.

Zahvaljujući  dr.sc. Jošku Ćaleti, sjajnom glazbenom pedagogu i etnomuzikologu te asistentici Magdaleni Cvitan, polaznici seminara pučkog tradicijskog pjevanja su imali priliku naučiti niz napjeva s područja dugopoljskog kraja i splitskog zaleđa.

Repertoar koji su polaznici imali priliku naučiti na seminaru je: tip pjevanja „U ravan”, tip pjevanja „Čista rera“, tip pjevanja „Po rera, po u ravan“,  tip pjevanja „Ej“, tip pjevanja „Čiričane“, tip pjevanja „Neka, neka, dašta, dašta“, tip pjevanja „Maramicu lude“, tip pjevanja „Misečino“, tip pjevanja „Muška treskavica“ i  tip pjevanja „Ženska vojkavica“.

Seminar se temeljio na sačuvanim snimkama dr. Vinka Žganca iz 1949., Olivera Rogošića i prof. Stanka Balića iz 2000.,pohranjenima u fundusu Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Ovim seminarom su se popularizirala stara tradicijska pjevanja prema spomenutim kvalitetnim izvorima i kvalitetnom nadzoru stručnih osoba, otklonile i razbile predrasude o poimanju pučkog pjevanja kao nekontroliranog vikanja, te premostio generacijski jaz između starih i mladih generacija.

Demonstracijski koncert je zajedničke napore i energiju usmjerio ka širim kulturnim dosezima. Seminarom smo uspjeli potaknuti i aktivno djelovanje mladih u zajednici na način da su isti razvili samosvijest o ljepoti i vrijednosti baštine, te potaknuli na upoznavanje, prihvaćanje i daljnje čuvanje pučkog pjevanja dugopoljskog kraja.