Održan još jedan u nizu seminara pučkog tradicijskog pjevanja (ojkanja) u Dugopolju

ojkamine 3

KUD Pleter Dugopolje je i ove godine bio domaćin seminaru/radionici folklornog / treadicijskog pjevanja. U organizaciji Udruge Ojkamine, u Domu kulture u Dugopolju održan je trodnevni seminar/radionica Ojkanja, pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Joška Ćalete i njegove asistentice prof. Franke Kesić. Radionica je obuhvaćala teoretski, praktični i terenski dio, a cilj radionice je bio okupiti na jednom mjestu izvorne pjevače, stručnjake – etnomuzikologe i polaznike – amaterske pjevače zainteresirane za očuvanje tradicijske glazbe, osobito njenog najugroženijeg oblika – ojkanja.

Radionice su se održale od petka, 18. do nedjelje 20. kolovoza prema sljedećem rasporedu: petak od 17 do 20 sati, subota od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te nedjelja od 10 do 13 sati. Broj polaznika je bio ograničen, ali su se pozivu odazvali zainteresirani pjevači različitih krajeva Hrvatske, te i iz inozemstva (Francuske). Svim polaznicima svoja izvorna zavičajna tradicijska pjevanja predstavile su i dvije pjevačke skupine: muška pjevačka skupina KUD-a „Dicmo“ i ženska pjevačka skupina našeg KUD-a.

Zahvaljujemo članovima Udruge “Ojkamine” koja je za svoj, sada već treći seminar u nizu, ove godine povjerenje domaćinstva dala upravo KUD-u “Pleter”. Ukazano povjerenje smo očigledno opravdali, jer su se već na ovom seminaru sklopila nova folklorna prijateljstva i organizacijski postavili okviri za četvrti seminar ojkanja.

I na ovaj način KUD „Pleter“ nastoji kontinuirano ukazivati na važnost očuvanja svoj kulturne tradicijske baštine, te edukacije novih naraštaja kako bi takva (osobito ugrožena vokalna tradicija) ostala živom i očuvanom. Upravo stoga su na ovogodišnjem seminaru sudjelovali i članice i članovi i dječjeg folklornog ansambla, kako bi im se ovaj oblik učenja približio i kako bi ih se potaklo i na daljnje sudjelovanje na edukativnim seminarima i radionicama.