Održan dvodnevni seminar i koncert pučkog tradicijskog pjevanja “O Marijo, Majko”

received_1760580087463737

Hrvatski sabor kulture u suradnji s KUD-om “Pleter” organizirao je dvodnevni seminar pučkog tradicijskog crkvenog pjevanja koji se održao 11. i 12. rujna 2021. godine za voditelje i članove amaterskih zborova i pjevačkih sastava. Drugi dan seminara, sudionici su predstavili rezultate u sklopu koncerta “O Marijo, Majko” ispred crkve sv. Roka u Dugopolju.

Zahvaljujući  dr.sc. Jošku Ćaleti, sjajnom glazbenom pedagogu i etnomuzikologu te asistentu Ivanu Buljanu, polaznici seminara pučkog tradicijskog crkvenog pjevanja su imali priliku naučiti niz marijanskih i hodočasničkih napjeva s područja cijele Hrvatske. Sve naučeno prezentirali su u prekrasnom ambijentu na ljetnoj pozornici ispred crkve sv. Roka u Dugopolju zajedno s Vokalnim Ansamblom “Lovor” KUD-a “Korana” Slunj i zainteresiranim pojedincima iz Dugopolja, Ploča, Kaštela, Studenaca i Solina.

Neke od pjesama koje su na koncertu izveli polaznici ovog seminara su: “O Marijo, Majko”, “Kraljice neba raduj se”, “Hote, hote Romari”, “Evo lita i velike Gospe, ko je mene volijo do Gospe”, “O Marijo budi zdravo” i sl. Gost koncerta bio je KUD ”Korana” iz Slunja koji su se predstavili s nekoliko pjesama s napjevima iz svog kraja, kao što su: “Gospi slunjskoj”, “U slavu Božje Majke”, “O mila majko nebeska”, “Marijo o nado ljudi”…

Na kraju koncerta polaznici seminara i članovi KUD-a “Korana” Slunj zajedno su otpjevali pjesme: “Majko draga, Djevo sveta” i “Da sam sitna ljubica”.

Brojna publika svoje oduševljenje izrazila je gromoglasnim pljeskom nakon gotovo svake izvedbe, te nam je upravo to motivacija da se ovakav događaj ponovi.

Ovim putem zahvaljujemo se Župi Svetog Mihovila arkađela – Dugopolje na ustupljenom prostor ispred crkve sv. Roka, pokroviteljima Općini Dugopolje, Turističkoj zajednici Dugopolje te Splitsko – dalmatinskoj županiji.