Održan tradicionalni Adventski koncert KUD-a Pleter, 2019.

IMG_1063

U subotu, 14.12.2019. je u Domu kulture u Dugopolju održan još jedan u nizu tradicionalnih blagdanski koncerata kojeg svake godine u adventsko / Božićno vrijeme organizira Kulturno umjetničko društvo „Pleter“ sa prijateljima.

Božićni koncert u Dugopolju KUD „Pleter“ i prijatelja, uz pokroviteljstvo Općine Dugopolje i Turističke zajednice Općine Dugopolje, organizira se neprekidno, gotovo od samog osnutka KUD-a „Pleter“, a u kontinuitetu od 2004. godine. Kako je ove godine donesena odluka da se koncert organizira u prvoj polovini prosinca, a i kao uvodno kulturno događanje dugopoljskom Adventu na Trgu domovinske zahvalnosti, koncert je kao adventski dobio domaćine u najmlađim članovima KUD-a „Pleter“ koji su se već pokazali dobrim domaćinima malim kulturnjacima svog uzrasta koji su sudjelovali u aktivnostima KUD-a tijekom protekle godine.  Kako je blagdanski koncert  jedno od prepoznatljivijih blagdanskih događanja u Dugopolju, uz domaće snage okuplja i brojne goste. Posebna svečanost je bila i ta što se ovogodišnjim adventskim koncertom koji se jubilarno u kontinuitetu organizira već 16 godina po prvi put naglasak stavio na najmlađe članove: članove folklornog ansambla i novoosnovanih glazbenih sekcija (škole mandoline i gitare).

Uz potporu sekcije pučkih pjevačica i članica folklornog ansambla KUD-a te djecu članice i članove dječjeg folklornog ansambla i novih glazbenih sekcija, na koncertu su nastupila i djeca iz poljičkih mjesta i sela Tugara, Podgrađa i Kostanja, okupljenih u dječjem zboru HKUD-a „Kostanje“, te djeca okupljena u školskom zboru Osnovne škole „Kneza Tripimira“ iz Kaštel Gomilice. Pod ravnateljskom palicom svoje voditeljice Petre Jurišić Antičević, mali Poljičani su pripremili, te u Dugopolju izveli: “Pogled malenog djeteta” – autora Joze Mandića i Marije Galić, “Mesiju” – autora Vinka Krištića, “Božić bijeli” grupe “Dalmatino” i
“Bijeli Božić” Zdenka Runjića. Mali Kaštelani pod zborovoditeljskom palicom svog prof. Darija Cucurića, predstavili su se pjesmama Radujte se narodi, Pastorellom,
obradom pjesama Last Christmas (G. Michaela) i Sretan Božić svakome.

Dugopoljski mališani, članovi dječjeg ansambla KUD-a „Pleter“ izveli su prigodne tradicionalne blagdanske pjesme: Zdravo budi mladi kralju, Djetešce nam se rodilo i Dober Vam večer japica uz pratnju članica i članova nove glazbene sekcije KUD-a pod ravnanjem voditelja Jadrana Vuškovića. U samostalnom nastupu, mlade lokalne glazbenice Karla Rogošić na violončelu i Tamara Stipanović na klarinetu, publiku su počastile kompozicijama: „U se vrime godišta“ i „Taneček“ i zavrijedile izniman pljesak potpore.  Prije podjele prigodnih blagdanskih poklona najmlađim članovima KUD-a „Pleter“, te dragim gostima, koje je svečano uručila predsjednica KUD-a Slavica Plazibat, dječica su sa svim nazočnim pukom, na opće oduševljenje izvela prigodnu i veselu pjesmicu „Zvončići“. Po završetku koncerta svi članovi KUD-a, kao i njihovi gosti, okrijepu u lokalnim blagdanskim „delicijama“ pripremljenim od strane članova i članica lokalnih udruga (Udruge DAR, lovaca, branitelja) i komunalnog poduzeća PODI, u jednako veselom raspoloženju potražili su na advenskim kučicama na Trgu domovinske zahvalnosti.