Održan tradicionalni korizmeni koncert KUD-a “Pleter” i prijatelja

PHOTO-2023-03-25-21-18-43

Jučer, 25.03.2023. godine u župnoj crkvi sv. Mihovila u Dugopolju, održan je tradicionalni korizmeni koncert u organizaciji KUD-a “Pleter”. Kao i posljednju 21. godinu, u ovo doba od godine, KUD “Pleter” organizira tradicionalno sakralni koncert (uskrsni ili korizmeni) s gostima koji svojim djelovanjem čuvaju dio bogate tradicionalne kulturne sakralne baštine ili su umjetnički orijentirani izvođenju glazbenih djela sakralne tematike.

Na ovogodišnjem koncertu pored članica i članova Kulturno- umjetničkog društva “Pleter” (dječjeg folklornog ansambla / mlađa skupina do 10 godina i starija skupina do 14 godina/, te sekcije pučkih pjevačica) pod ravnanjem voditeljice Marijane Botić Rogošić,  predstavili su se i dragi prijatelji, članice i članovi Zbora mladih “Vis Dei” iz Dugopolja pod ravnanjem voditelja Domagoja Rogošića, Dječje klape “Maestral” iz Splita pod ravnanjem voditeljice Helene Pelić, prof., i Pučkih pivača KBF-a Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom umjetničkog voditelja dr. sc. Joška Ćalete.

Na samom početku koncerta izveden je dio Gospinog plača, fragment pučkog sakralnog napjeva iz Dugopolja (koji se više ne izvodi od 60-tih godina prošlog stoljeća). Izvele su ga članice sekcije pučkih pjevačica KUD-a. Djeca mlađeg uzrasta dječjeg ansambla izvodila su pučke napjeve iz Srijema (Tiha noć se evo spusti) i Mađareva (O pođi dušo). Zbor mladih Vis Dei predstavio se s dvije duhovne kompozicije (Krovovi i Dubine). Dječja klapa Maestral izvela je pučki napjev “Prosti moj Bože” i “Častimo te”, nakon čega su članovi ove dječje klape, ali i KUD-a “Pleter”, Karla i Roko Rogošić izveli Pachelbelov Kanon u D-duru u obradi za violončelo i gitaru.

U drugom dijelu koncerta, publici su se predstavili Pučki pivači Katoličkoga bogoslovnog fakulteta iz Zagreba. Izveli su brojne pučke korizmene napjeve iz različitih krajeva Hrvatske (Pakoštana, Zatona /šibenskog/, Solina, Korčule, Donjeg Humca / Brača, Tisna / Murtera, Trnjana, Vlake, Slivno-Ravno, Omišlja / Krka, Lomnice i Baranje. Koncertni program koji su izveli u Dugopolju, ovaj renomirani zbor izveo je već u Varaždinu i Šibeniku, te će izvesti u Međugorju i Zagrebu. Iznimna je čast da su dio takve bogate baštine odlučili predstaviti i u Dugopolju. Jednosatnim nadahnutim predstavljanjem pasionske hrvatske baštine, počastili su dugopoljske poklonike sakralnog liturgijskog pjevanja, na čemu im iskreno hvala.  Hvalasvima koji su se u pjesmi, glazbi i otvorena srca odazvali ovom pozivu na zajedničko koncertiranje te nam pomogli da glazbom veličamo Gospodina.

Posebnu zahvalu upućujemo Općini Dugopolje i  župi Sv. Mihovila na pruženoj potpori u realizaciji i ovogodišnjeg korizmenog koncerta.