Održana večer folklora KUD-a “Pleter” i prijatelja

103315609-225527777-239489201.jpeg

U sklopu programa “Pučke veselice” u organizaciji Općine Dugopolje, povodom proslave Dana Općine Dugopolje i zaštitnika sv. Mihovila i sv. Jeronima, u srijedu (29.09.2021. godine) održana je večer folklora KUD-a „Pleter“ i prijatelja.

Folklornom priredbom na Trgu domovinske zahvalnosti u Dugopolju svečano je u povodu blagdana Sv. Mihovila i Jeronima, zaštitnika općine obilježen Dan Općine. Svake godine na sam blagdan sv. Mihovila Općina Dugopolje organizira višesatnu kulturno-umjetničku i zabavnu manifestaciju “Pučke veselice”. U okviru i ovogodišnje “Pučke veselice”, Kulturno umjetničko društvo “Pleter” priredilo je dio programa u okviru svog tradicionalnog koncerta KUD-a “Pleter” i prijatelja.

U programu su sudjelovali domaćini – KUD “Pleter” (folklorni ansambl, dječji folklorni ansambl, pučki pjevači i svirači tradicijskih glazbala) te njihovi gosti – prijatelji: KUD “Salona” iz Solina, KUD “7 Kaštela” sa sjedištem u Kaštel Gomilici te  ženska klapa “Cetinjanke” i muška klapa “Cetinjani”, obje iz Hrvaca.

 

 

 

 

 

Domaćini su izveli dugopoljsko kolo i pjesme kroz uprizorenje lokalnog dugopoljskog derneka, a u drugom dijelu programa i ličko kolo i tanac. Dječji ansambl je izveo za scenu prilagođen izbor dječjih igara prve polovice XX. stoljeća. Osim naših običaja, mještani su imali priliku pogledati i plesove otoka Korčule, plesove Hrvata iz Bačke, dio Kaštelanskih plesova i završno kolo iz Gotovčeve opere “Ero s onoga svijeta” u izvedbi prijateljskih KUD-ova “Salona” i “7 Kaštela”. Ukupnom dojmu folklorne večeri (izboru bogate glazbene i plesne baštine Hrvatske koju su predstavili folklorni ansambli),  doprinijele su i gostujuće klape iz Hrvaca koje su izvele neke od poznatih tradicijskih klapskih pjesama Dalmacije.

Po završetku nastupa, publici se obratio profesor Stanko Balić, bivši predsjednik KUD-a “Pleter” i aktualna predsjednica Slavica Plazibat s riječima zahvale publici i gostima na još jednoj lijepoj tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji u povodu blagdana zaštitnika Dugopolja ali i članovima KUD-a “Pleter” na dobivenom godišnjem priznanju Općine Dugopolje.