Održana završna konferencija projekta (ex)PRESS – PROGRESS

dugopolje-radionica-3

U srijedu, 16. studenog 2022. godine s početkom u 12:00 sati u PRESS centru u Dugopolju, održana je završna konferencija europskog projekta (ex) PRESS – PROGRESS u kojem je KUD “Pleter” bio jedan od partnera. Projekt je vrijedan 1.822.811,20 kn, a u potpunosti je financiran bespovratnim sredstvima od kojih je 85 % osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 % iz proračuna Republike Hrvatske.

Projekt (ex) PRESS – PROGRESS odličan je primjer partnerstva javnog i civilnog sektora pri čemu su nositelj projekta Lokalna akcijska grupa Zagora i partneri: Udruga DAR, Kulturno umjetničko društvo „Pleter“ Dugopolje, Hrvatsko planinarsko društvo Ljubljan – Dugopolje, Narodna knjižnica u Dugopolju i Općina Dugopolje znatno doprinijeli jačanju kapaciteta OCD-a i osiguranju društvene i socijalne integracije za stanovnike s područja Dugopolja, ali ostalih općina u obuhvatu LAG-a Zagora. To je postignuto nizom besplatnih aktivnosti u sklopu provedbe projekta koji je trajao 24 mjeseca.

Tijekom provedbe projekta (ex)PRESS – PROGRESS održane su ukupno 792 aktivnosti. Sve aktivnosti bile su podijeljene u 4 programa – (socio)PRESS, (cult)PRESS, (natur)PRESS i (edu)PRESS – koja su se provodila u društvenom centru.

Kao partner na projektu (ex)PRESS-PROGRESS, KUD “Pleter” je sudjelovao u 5 različitih ciklusa u sklopu (cult)PRESS programa.
Odraženo je ukupno:
– 144 radionice tradicijskog folklornog sviranja
– 155 radionica folklornog plesa za mlade i odrasle
– 144 radionice folklornog plesa za djecu
– 88 radionica tradicijskog folklornog pjevanja za mlade i odrasle, te 36 radionica izrade tradicijskog ruha.

Realizacijom spomenutih programa u PRESS centru unaprijedila se suradnja između OCD-ova i Općine Dugopolje, osnažila se međusektorska suradnja, proširio se raspon obrazovnih, kulturnih, socijalnih i gospodarskih sadržaja, te se povećala iskorištenost javnog neiskorištenog prostora uz jačanje i unapređenje ljudskih i organizacijskih kapaciteta udruga.

Više o završnoj konferenciji pogledajte u prilogu.