Pleteraši na Seminaru tradicijske vokalne i plesne baštine Bilogore u Kaštelima

seminar 4

Hrvatski sabor kulture u suradnji s KUD-om “Ante Zaninović” organizirao je dvodnevni Seminar za voditelje i članove folklornih skupina, pod nazivom “Izašla je sjajna zvijezda”, a koji se održao pod vodstvom Tomislava Habulina, mag. mus i Dubravka Radića 7.- 8. listopada 2023. godine u Kaštel Kambelovcu.
Dvodnevni program obuhvatio je predstavljanje odabrane primjere hrvatske tradicijske kulture, odnosno glazbene i glazbeno-plesne građe Bilogore te praktičan rad voditelja sa sudionicima. Seminar se održao u prostorima KUD-a “Ante Zaninović”.
Mnogi od napjeva i plesova koji su bili predstavljeni na ovoj seminar radionici nalaze se zabilježeni u starim zbirkama i fonotekama različitih institucija te video zapisima u novije vrijeme. Dobar dio još živi u sjećanjima ljudi Bilogore.
Tradicijska glazba čini dio kulturnog, lokalnog i šire nacionalnog identiteta stoga je izuzetno važno kod mladih generacija putem tradicijske glazbe i plesa potrebno potaknuti osjećaj pripadnosti u suvremenom načinu života. Sudionici seminar – radionice upoznati su i sa osnovama scenske primjene folklora, postave posture tijela plesača, kao i osnovama koreografskog crteža na glazbeno – plesnoj građi Bilogore.
Ovogodišnjoj radionici u Kaštel Kambelovcu nazočili su i članovi folklornog ansambla i dječjeg folklornog ansambla KUD-a „Pleter“.