Poziv na Seminar folklorne baštine dalmatinskog zaleđa (Dugopolje, 01.-02.10.2022. godine); predavači: prof. Vidoslav Bagur i dr.sc. Joško Ćaleta

Poziv - seminar u Dugopolju

Poučeni dobrom praksom iz 2016. godine, kada je KUD „Pleter“ u suradnji s Hrvatskim saborom kulture održao sličan seminar na temu folklorne baštine Dalmatinske zagore, odlučili smo svim zainteresiranim članovima, voditeljima, drugim KUD-ovima i zaljubljenicima u folklor, ponovo organizirati seminar na temu usavršavanja nijemog kola Dalmatinske zagore – nematerijalnog kulturnog dobra prema popisu UNESCO-a. Ovog puta KUD „Pleter“ u suradnji s prof. Vidoslavom Bagurom i dr. sc. Joškom Ćaletom organizira dvodnevni seminar/radionicu plesa i pjevanja koja je u cijelosti posvećena repertoaru folklorne baštine Dalmatinske zagore.

Dvodnevni seminar obuhvaćat će predavanja i glazbeno plesne radionice, a kao rezultat istoga polaznici će snimiti audiovizualni snimak naučenog koji će se prezentirati javnosti. Seminar će ove godine biti održan tijekom vikenda – 01. i 02. listopada 2022. godine u prostorijama Doma kulture u Dugopolju (Adresa: Trg Franje Tuđmana 1, Dugopolje).

PROGRAM SEMINARA:

Hrvatski folklorni stručnjak, etnograf i koreograf, prof. Vidoslav Bagur održat će dvodnevni seminar s mladom generacijom članova KUD-a „Pleter“ i ostalim zainteresiranim pojedincima (članovima i voditeljima KUD-ova ponajprije s područja Dalmatinske zagore), prema sačuvanim bilješkama narodnih običaja, pjesama i plesova koji su od neprocjenjive vrijednosti za hrvatsku tradicijsku baštinu. Cilj seminara je da članovi folklornih ansambala, ali i ostali sudionici koji rade s folklornim / vokalnim /pedagoškim skupinama,  nauče izvoditi nijemo kolo Dalmatinske zagore sa svim kvalitetnim obilježjima dinarske plesne zone, prema kvalitetnim izvorima uz kvalitetan nadzor stručne osobe. S obzirom na iznimnu širinu folklorne građe, nije moguće u dva radna dana predstaviti cjelokupnu baštinu, te će se iz bogatog kulturnog nasljeđa fokus u radu dati, prvenstveno, sljedećim geografskim područjima i temama:

  • Biokovsko zaleđe (Zagvozd)
  • Ravni Kotari (Galovac)
  • Splitsko zaleđe (Dugopolje, Poljička Republika).

Budući da je nijemo kolo u Dalmatinskoj zagori najčešće popraćeno specifičnim načinom pjevanja u manjim skupinama potresanjem glasa (rera, ganga, vojkavica), seminaru će se pridružiti i etnomuzikolog, vokalni pedagog i dirigent, dr.sc. Joško Ćaleta koji će se fokusirati na usavršavanje sudionika temeljem izuzetno značajne građe pučkih napjeva šireg područja Dalmatinske zagore i dalmatinskog zaleđa.

Zbog međusobnih razlika u izvedbi strukture i koraka kola u pojedinim selima, nijemo je kolo osnovni marker lokalnoga identiteta prema kojem se stanovnici pojedinih sela, uz ostale elemente kulturne baštine, međusobno razlikuju. Upravo zbog navedenog, dr.sc. Joško Ćaleta će sudionike upoznati s vokalno instrumentalnim pratnjama pojedinih tipova nijemih kola.

Napomene: Seminar je namijenjen prvenstveno voditeljima i članovima folklornih skupina, vokalnih ansambala te pedagoškim djelatnicima, glazbenim pedagozima i svim osobama koje živo zanima izvođačka glazbena praksa hrvatske vokalne i plesne tradicijske kulture, s potrebnim osnovnim prethodnim znanjem. Nakon održanog seminara, sudionici će dobiti potvrdu o sudjelovanju.

 SATNICA SEMINARA:

Subota, 01.10.2022.

10:00 – 13:00 Uvodno predavanje, praktični rad u grupama

13:00 – 15:00 Stanka

15:00 – 18:00 Nastavak praktičnog rada sa svim polaznicima

18:00 – 19:00 Stanka

19:00 – 20:00 Terensko istraživanje i rad s malim izvornim folklornim skupinama iz audio-vizualne zbirke prof. Bagura

Nedjelja, 02.10.2022.

11:00 – 13:30 Nastavak praktičnog rada po grupama

13:30 – 15:00 Stanka

15:00 – 18:00 Nastavak praktičnog rada sa svim polaznicima

18:00 – 19:00 Predstavljanje rezultata seminara. U okviru predstavljanja bit će organizirana i podjela potvrda o sudjelovanju polaznicima seminara.

BIOGRAFIJA VODITELJA SEMINARA:

Prof. Vidoslav Bagur, plesni pedagog i koreograf, stručni je suradnik i voditelj značajnijih hrvatskih festivala folklora (Međunarodna smotra folklora Zagreb i Smotra folklora Dalmacije Metković).  Predavač je na Školi hrvatskog folklora ali isto tako svoje znanje širi i izvan granica Hrvatske predavajući na mnogim europskim plesnim školama, seminarima i

radionicama. Njegova višegodišnja terenska istraživanja potaknula su nastanak mnogih izvornih folklornih skupina, festivala (Smotra folklora u Polači, Marijanski koncerti u Metkoviću, Susreti lijeričara i zdravičara u Pridvorju) kao i obnovu zaboravljenih običaja (Kumpanija, Pupnat; Bijeli maškari, Putnikovići). Posebno je istraživao područja: Konavli, Župa Dubrovačka, Dubrovačko primorje, dolina Neretve, poluotok Pelješac, svi hrvatski nastanjeni otoci, Zabiokovlje, Imotska, Sinjska i Drniška krajina, područje Poljica, Svilaje, Promine i Dinare, Šibensko i Zadarsko priobalje, Ravni kotari i Bukovica, Zapadna i Južna Hercegovina. Svoja terenska istraživanja provodi i među Hrvatima koji žive izvan granica Hrvatske (Italija, Austrija, Slovačka, Mađarska, Rumunjska, Bosna i Hercegovina, Kosovo). Glazbeni je urednik i producent više nosača zvuka te autor video zapisa knjige „Vila bana zvala preko Vrana“ – Tradicijska odjeća, pjesme i plesovi Hrvata u Bosni i Hercegovini u 21. stoljeću.

 

Joško Ćaleta, dr. sc. etnomuzikolog, glazbeni pedagog, kompozitor, glazbeni producent i dirigent (Trogir, 1964.). Diplomirao je glazbenu kulturu na Muzičkoj akademiji u Splitu, magistrirao etnomuzikologiju na University of British Columbia u Vancouveru (Kanada) te doktorirao etnomuzikologiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (2012.). Od 1997. znanstveni je suradnik na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Sudionik je četrdesetak međunarodnih skupova vezanih uz temu tradicijske glazbe i plesa, a autor je brojnih znanstvenih i stručnih članaka objavljenim u uglednim svjetskim i domaćim publikacijama kao i producent niza značajnih nosača zvuka hrvatske tradicijske glazbe i klapskog pjevanja. Član je stručnih, savjetodavnih i ocjenjivačkih komisija, smotri i festivala diljem Hrvatske (Međunarodna smotra folklora, Pasionska baština, Zagreb, Smotra folklora Dalmacije, Metković, Aklapela Dubrovnik). Teme koje istražuje uglavnom su vezane uz vokalnu glazbenu tradiciju, svjetovnu i sakralnu, dalmatinskog priobalja, otoka i zaleđa.

___________________________________________________________

Dodatne informacije:

Za seminar se ne uplaćuje kotizacija. Polaznici na seminaru sudjeluju o vlastitom trošku (troškovi puta, smještaja i prehrane).

PREPORUČENI SMJEŠTAJ (o trošku sudionika):

U Vatrogasnom domu u Dugopolju moguće je smjestiti prvih 16 prijavljenih zainteresiranih polaznika, o trošku organizatora seminara (trošak noćenja), s naglaskom da je riječ o hostelskom tipu smještaja (četverokrevetne, šesterokrevetne sobe sa sanitarnim čvorom i mini kuhinjom).

U prijavnici naznačiti zainteresiranost za ovaj tip smještaja, ukoliko želite!

Prijedlozi za ostale smještaje:

Napomena: Dugopolje je udaljeno 18 km od Splita, gdje je puno veća ponuda smještajnih kapaciteta. Više na www.booking.com.

Smještaj preporučamo i na sljedećim lokacijama: Solin, Kaštela, Klis, Dicmo i sl.

PREHRANA (o trošku sudionika):

Prehranu (o vlastitom trošku) moguće je ostvariti u obližnjim restoranima na području Dugopolja: „Feniks“ i „Dolis“ te OPG-u „Plazibat“ i „Dodoja“, ili Dicma: Sunshine „Adria“, Fast food „Lasta“ te Fast food „Gricko“, Konoba „Niko“.

PRIJAVE

Za prijavu na seminar potrebno je ispuniti priloženu prijavnicu i poslati je elektronskom poštom na e-mail: pleter.dugopolje@gmail.com , najkasnije do 20.9.2022.

Pozivnica i prijavnica nalaze se na sljedećim linkovima.

a) Pozivnica i program

b) Prijavnica

Organizator seminara je Kulturno umjetničko društvo “Pleter” iz Dugopolja. Pokrovitelji seminara su Ministarstvo kulture i medija i Općina Dugopolje.