Pučki pivači KUD-a Pleter na jubilarnom X. “Megdan festu” na Čačvini

Cacvina 2024

U organizaciji  Udruge  Čačvina i Grada Trilja te potporu TZ grada Trilja 15. lipnja ove godine u  Čačvini održana je 10. po redu tradicijska manifestacija  ‘Sv. Vid i Megdan fest 2024.’, kojom organizatori nastoje očuvati tradicijsku kulturnu izvornu folklornu baštinu.

Nakon svečanog misnog slavlja s procesijom oko mjesnog groblja i kapele  sv. Vida, svećenstvo  i sav vjerni puk popeo se na povijesno mjesto Megdan, podno srednjovjekovne utvrde Čačvina i crkve Svih Svetih, gdje je u 20 sati započeo kulturno-umjetnički program. Manifestaciju su tradicionalno otvorili domačini Čačvinjani s rerom. Nakon njih redom su sudjelovale udruge: Udruga za očuvanja baštine Cetinskog kraja,  KUD Radobilje iz Katuna Kreševo, KUD Sv. Ilija iz Župe Kljaci; KUD Milan Begović iz Vrlike; narodni guslar i diplar Tomislav Kovač-Strukić iz Posušja, KUD Andrija Matijaš Pauk iz Marine, Gangaška skupina Grude, pučki pivači iz Čavoglava, KUD Dikovača iz Zmijavaca, KUD  Cetina iz Sinja i KUD  Pleter iz Dugopolja. Pučkim pivačima KUD-a „Pleter“ ovo je drugi put da se u radosti odazivaju pozivu organizatora. Zvuci gusala, dipla, rere, gange, ojkavice i treskavice odjekivali su čačvinskom vrleti  i okolnima mjestima.

Osim u pjesmi i kolima navedenih udruga, posjetitelji su mogli uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi, koju su pripremili organizatori – Udruga Čačvina pod vodstvom gosp. Josipa Dodiga. KUD „Pleter“ (sekcija pučkih pivača) zahvaljujem organizatoru na pozivu i iznimnom domaćinstvu.