Radionica izrade tradicijskog ruha – GNJIDANJE II – 16.07.2021.

gnjidanje - plakat

Dana 16.07.2021. godine s početkom u 18:00 u PRESS centru stadiona Športskog centra “Hrvatskih vitezova” u Dugopolju, održat će se još jedna u nizu radionica izrade tradicijskog ruha dugopoljskog kraja. Pozivamo sve zainteresirane članice KUD-a “Pleter” Dugopolje, te ostale zainteresirane potencijalne sudjelovatelje na radionicu na kojoj će se učiti bod “gnjidanje” – jedan od najčešćih bodova iz tehnike “bijelo na bijelom”. Voditeljica radionice je gđa. Anamarija Kurtović.

Na radionici će se u tehnici “bijelo na bijelom” učiti bod “gnjidanje” koji se obilno koristio kao bod za gusto popunjavanje bijelih podloga rukava djevojačkih košulja ili privezača, okruga i primetača ženskih oglavlja. Bod je prvi stručno zabilježio i dokumentirao Kamilo Tončić, utemeljitelj Etnografskog muzeja u Splitu.

Radionica je u trajanju od 2 sata. S obzirom na propisane epidemiološke mjere Nacionalnog stožera CZ, neophodno je sudjelovati uz prethodnu najavu, te su svi sudionici pozvani ponijeti zaštitne medicinske maske. Kontakt za prethodnu najavu nalazi se na stranicama KUD-a “Pleter”, odnosno Lokalne akcijske grupe Zagora.