Seminar pučkog korizmenog pjevanja “Evo, pod križ smo došli!” održat će se 24./25.02.2024. u Dugopolju

Plakat - korizmeni seminar Dugopolje

KUD “Pleter” Dugopolje opet je domaćin novog Seminara pučkog korizmenog pjevanja.

Seminar pučkog korizmenog pjevanja „Evo, pod križ smo došli!“ pod mentorstvom dr. sc. Joška Ćalete treći je po redu seminar (radionica pjevanja) u Dugopolju, koji je u cijelosti posvećen repertoaru hrvatskog pučkog crkvenog (korizmenog) pjevanja, a na kojem će polaznici imati priliku oprobati se u različitim vokalnim sastavima i tehnikama pučkog sakralnog pjevanja karakterističnim prvenstveno za južno Hrvatsko područje, ali isto tako i vokalnim glazbenim stilovima ostalih hrvatskih regija.

Seminar će i ove godine biti održan u suorganizaciji KUD-a “Pleter” Dugopolje i Saveza KUD-ova SDŽ tijekom vikenda 24. i 25. veljače 2024. godine u prostorijama Doma kulture u Dugopolju (Adresa: Trg Franje Tuđmana 1, Dugopolje). Rezultate zajedničkog rada sudionici će predstaviti pred publikom na tradicionalnom korizmenom koncertu u organizaciji KUD-a “Pleter” Dugopolje. Koncert će biti održan u župnoj crkvi sv. Mihovila ark. u Dugopolju dana 25. veljače 2024. godine u 18 h.

Financijski pokrovitelji ovog seminara i slijednog koncerta su Općina Dugopolje i Županija splitsko-dalmatinska (iz Programa „JEsen/ZIma Kulture u Splitsko-dalmatinskoj županiji), kojima organizator zahvaljuje na važnoj potpori bez koje ne bi bilo moguće organizirati edukaciju.

Hrvatsku vokalnu tradicijsku kulturu karakterizira raznolikost vokalnih stilova u različitim hrvatskim regijama, različitim etnografskim zonama. Glazbena (vokalna) tradicija južne Hrvatske zanimljivo je područje različitih etnografskih utjecaja – mjesto je to susreta Mediterana s oporim glazbenim svijetom Dinarskog, brdskog područja. Osim raznolikosti koja karakterizira svjetovnu tradicijsku vokalnu glazbu, istu karakteristiku baštini i crkveno pučko pjevanje ovog prostora. Njegova prednost temelji se na činjenici da je lokalni puk imao višestoljetnu priliku  pratiti crkvene obrede na svojem jeziku. Glagoljaško pjevanje na staroslavenskoj, starohrvatskoj te u novije vrijeme i u standardno hrvatskoj jezičnoj redakciji, inspiriralo je istaknute pjevače da temeljne napjeve ispjevavaju slobodno na način kako su to radili i sa svojim svjetovnim pjevanjem. Rezultat toga su brojne lokalne varijante tekstovnih i glazbenih predložaka koje i danas svjedoče o višestoljetnoj glazbenoj aktivnosti lokalnog pučanstva. Korizmeno razdoblje posebno je bogato različitim napjevima, sastavnim dijelom obreda i procesija, a predstavlja možda i najznačajniji dio ovog repertoara.

Uz etnomuzikologa, vokalnog pedagoga i dirigenta dr. sc. Joška Ćaletu, seminar će voditi i asistent Ivan Buljan, mag. mus. Kao i dosadašnjih godina, rezultati dvodnevnog učenja na radionici bit će predstavljeni na javnom nastupu / koncertu u crkvi Sv. Mihovila ark. u Dugopolju, što je također jedna od posebnosti ove radionice.

Dodatna novost koju priprema organizator, u odnosu na dosadašnje seminare, je i predstavljanje knjige „Oj, devojko Maro: izbor tradicijskih napjeva sa Smotre muških pjevačkih skupina Hrvatske u Ivanić-Gradu (2002.-2021.)“, autora J. Ćalete i I. Buljana, Ivanić-Grad i Zagreb, 2023. U ovoj knjizi, pored opisa, transkripcija i tekstova niza pučkih tradicijskih profanih napjeva cijele Hrvatske (Baranje, Slavonije i Srijema; Međimurja i gornje Podravine, Središnje Hrvatske, Istre i Hrvatskog primorja, Dalmacije i gorske (dinarske) Hrvatske ), nalaze se jednako obrađeni i primjeri pučke sakralne vokalne baštine Hrvatske (a među njima i korizmenog pjevanja). Vođeni linkom/barcod čitačem, moguće je preslušati sve obrađene izvedbe iz knjige, koje su sistematizirane i pohranjene u arhivi nacionalnog Instituta za etnologiju i folkloristiku (IEF-u).

 SATNICA SEMINARA:

Subota, 24. 2. 2024.

 10:00 – 10:45 Uvodno predavanje: „Glagoljaško crkveno pučko pjevanje, nematerijalno kulturno dobro RH“

11:00 – 13:30 Preslušavanje glazbenih primjera i dioničko čitanje predstavljenih napjeva; praktični rad sa svim polaznicima

13:30 – 15:00 Stanka

15:00 – 18:00  Nastavak praktičnog rada sa svim polaznicima

18:15 – 19:00  Predstavljanje knjige „Oj, devojko Maro: izbor tradicijskih napjeva sa Smotre muških pjevačkih skupina Hrvatske u Ivanić-Gradu (2002.-2021.)“ autora J.Ćalete i I.Buljana

 

Nedjelja, 25. 2. 2024.

11:00  – 13:30 Dioničko čitanje napjeva, slaganje glasova; praktični rad sa svim polaznicima

13:30 – 15:00 Stanka

15:00 – 18:00 Nastavak praktičnog rada sa svim polaznicima – koncertna (izvedbena) interpretacija napjeva, slaganje programa koji će se izvesti na javnom nastupu

18:00 – 19:00  Predstavljanje rezultata seminara javnim nastupom – zajedničko izvođenje napjeva na koncertu u crkvi Sv. Mihovila ark. u Dugopolju

U okviru predstavljanja rezultata seminara / završnog koncerta, bit će organizirana i podjela potvrda o sudjelovanju polaznicima Seminara.