Seminar vokalne i plesne tradicijske baštine Dalmatinske zagore i Hercegovine održan i u Dugopolju

dom kulture - seminar

U subotu 20. i nedjelju, 21.01.2024. godine u organizaciji Saveza KUD-ova splitsko-dalmatinske županije te domaćinstvo KUD-ova “Srce Zagore” (iz Lećevice) i “Ognjište” iz Radošića, održan je u Radošiću (Općina Lećevica) Seminar folklorne baštine Dinarske zone, vokalne i plesne tradicijske baštine Dalmatinske zagore i Hercegovine “Pisme moje stoje u libriću, kad i’ pivan same mi doliću!”, pod vodstvom dr. sc. Joška Ćalete i gosp. Vidoslava Bagura, prof., odnosno njegovog asistenta Ivana Vidića. S obzirom na iznimno loše vremenske uvjete koji su zadesili Dalmaciju (Dalmatinsku zagoru) u noći sa  19./20. 01.2024. organizator je u dogovoru s KUD-om “Pleter” odlučio prvi dio seminara održati u Dugopolju (Domu kulture i Narodnoj knjižnici u Dugopolju) do kojeg su polaznici, s obzirom na neprohodnost cesta, lakše mogli doći.  Tako se 40-tak mladih iz različitih krajeva Dalmacije i Hercegovine educiralo i u Dugopolju o folklornoj baštini hrvatske dinarske etnografske zone. Kroz dva dana seminara, na kojem su aktivno sudjelovali i članovi KUD-a “Pleter”, mladi folkloraši su se upoznali s bogatom folklornom građom prvenstveno geografskih područja omeđenih planinama: Moseć, Svilaja, Kamešnica, i to:

  • Tradicijskim pjesmama i plesovima područja oko Moseća (Kljaka, Lećevice i Radošića)
  • Tradicijskim pjesmama i plesovima područja između Svilaje i Kamešnice (Cetinske krajine)
  • Tradicijskim pjesmama i plesovima Kamešničkog zaleđa (Livanjskog polja / Ljubunčića)

Seminar je podržala Općina Lećevica te Županija splitsko-dalmatinska iz Programa “JEZIK – Jesen / zima kulture u Splitsko-dalmatinskoj županiji u 2024. godini”.

KUD “Pleter” zahvaljujem organizatoru (SKUD-u SDŽ) i domaćinima seminara KUD-ovima “Srce Zagore” i “Ognjište” na izvrsnoj suradnji, ali i divnom gostoprimstvu, osobito u Radošiću u Etno-eko selu “Škopljanci” u kojem je i održana glavnina ovog dvodnevnog seminara.