UO Artis održala izložbu i demonstraciju hrvatskih tradicijskih glazbala RH za članove KUD-a “Pleter”

Dipli lolo neka gora ječi, neće selo do po noći leći! – kopija (2)-1

U srijedu (20.04.2022.), u 18:00 h, održana je izložba i demonstracija hrvatskih tradicijskih glazbala pod nazivom “Sviramo Vam – nek´ sve se ori; tko će bolje – nek´ odgovori!”. Predstavnici umjetničke organizacije Artis (Jadran Vušković i Oliver Rogošić), svoje znanje o tradicijskim glazbalima prenijeli su na dvoje osnovnoškolaca koji su naučeno prezentirali svojoj generaciji.

Izložba se održala u PRESS centru, u sklopu stadiona “Hrvatski vitezovi”. Izložba je bila namijenjena prvenstveno mlađim naraštajima (djeci osnovnoškolskog uzrasta), jer je osnovni cilj – očuvanje i zaštita hrvatskih tradicijskih glazbala, za naraštaje koji dolaze, na području ruralnih dijelova Splitsko-dalmatinske županije.

Svi sudionici ove izložbe imali su priliku naučiti razliku između aerofonih, idiofonih, kordofonih i membranofonih glazbala. Na izložbi su bili izloženi i primjerci zavičajne etnomuzikološke baštine. Posebnu važnost demonstratori su predali tradicijskim glazbalima s područja primorske i gorske Hrvatske kao što su: lijerica, istarski mih, dvojnice, gusle, mandoline, šurle i sopele. Osim što su sudionici mogli vidjeti izložene primjerke tradicijskih glazbala, upoznali su se s osnovnim podacima o graditeljima glazbala, sviračima glazbala i aktualnom vlasniku svakog pojedinog instrumenta.

Naš dječji ansambl KUD-a “Pleter” postao je bogatiji za dvoje obučenih osnovnoškolaca u sviranju tradicijskih instrumenata, te se zahvaljujemo UO Artis na gostovanju u PRESS centru i u KUD-u “Pleter”. Nadamo se budućim zajedničkim suradnjama sličnog oblika!